ذرت یا جواری یکی از غلات مهم است. منشأ آن قاره آمریکا است و پس از گندم بیشترین اراضی کشاورزی جهان به ذرت اختصاص دارد. ذرت سرشار از مواد مغذی موردنیاز برای بدن بوده و نیز منبع خوبی از فیبر محسوب میشود و سرشار از کالری است. ذرت تا قبل از سال ۱۴۹۲ میلادی (سال کشف آمریکا) در قاره آسیا، اروپا و آفریقا بهعنوان یک گیاه زراعی شناختهشده نبود؛ اما این گیاه را از قرنها پیش در آمریکای مرکزی میشناختند و توسط مردم سرخپوست آمریکا کشت میشد. به همین سبب نام لاتین ذرت از یکی از طوایف سرخپوست بنام Marisi Mahig گرفته شده است. نام این گیاه در زبان انگلیسی Maize یا corn در زبان عربی ذرت و بلال است. در فرهنگ دهخدا آمده نام فارسی این گیاه در گویش خراسانی جواری است ولی واژه عربی آن ذرت هم بکار برده میشود. فرهنگ معین همجواری را برابر با ذرت و بلال معرفی کرده است.
کاشت و نگهداری
برای کاشت ذرت مکزیکی گلدانی باید گلدانی با سایز بزرگ را انتخاب نمایید، گلدانها را بعد از رشد باید در مکانی گرم و آفتابگیر قرار دهید. محل موردنظر در روز حداقل باید ۶ تا ۷ ساعت نور خورشید را داشته باشد. بذر ذرت مکزیکی را ۲۴ ساعت در آب خیس کنید و در دمای ۲۰ تا ۳۰ درجه آنها را در عمق ۲ تا ۵ سانتیمتری خاک بکارید و منتظر سبز شدن آنها شوید. چون در عمق کم کاشته میشوند نباید اجازه دهید رطوبت سطحی خاک خشک شود و تا قبل از جوانهزنی مرتب خاک را آبیاری کنید. خاک مناسب برای کاشت ذرت خاکی است که رطوبت را حفظ کند و سنگین باشد. البته زهکشی مناسبی نیز داشته باشد تا ریشهها از بین نرود.
بهتر است خاک پای بوتهها همیشه مرطوب باشد. در هنگام تشکیل دانهها و رشد بلال نیز باید آبیاری بهطور منظم و زیاد انجام شود تا کیفیت و تراکم دانهها بالا باشد. اگر گلدانها را در منطقهای قرار دادهاید که بادخیز است میتوانید برای استحکام بوته یک چوب یا میله در کنار بوته ببندید. ذرت در انواع آبوهوا رشد میکند و گرمادوست است و هوای گرم در کیفیت محصول مؤثر است. ذرت در هر خاکی نیز رشد خوبی دارد. معمولاً در خاکهای لومی سنگین و رسی کاشت میشود تا نیاز به آب کمتری داشته باشد. آبیاری و رطوبت نیز موارد مهمی هستند که در کیفیت و ظاهر و تولید دانههای با کیفیت و تراکم دانهها مؤثر است. نیاز آبی ذرت در زمان تولید دانه و گردهافشانی زیادتر میشود و کمآبی باعث عدم تشکیل دانهها در قسمتهایی از ذرت شده و تراکم دانهها را نامنظم میکند، بهطورکلی نسبت به کمآبی واکنش بدی نشان میدهد.
برای کاشت ذرت در مزرعه معمولاً بعد از رفع سرمای بهاره تا اواخر مرداد به دو روش زیر در فضای باز میکارند:
روش خطی: فاصله بین ردیفها ۷۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر و فواصل بوتهها ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر.
روش پشتهای: فاصله پشتهها ۱۰۰ سانتیمتر و در هر پشته ۵ عدد بذر ذرت قرار میدهد (که معمولاً بعد از رشد بوتههای ضعیف را حذف میکنند).
خواص
ذرت از خانواده گندمیان و در کشور مکزیک تکامل یافته و پس از گندم و برنج، قوت مردم را تشکیل میدهد. درخصوص خواص ذرت، این غله سرشار از ویتامینهای گروه C، B، A و املاح معدنی کلسیم، پتاسیم، فسفر و آهن بوده و قسمت اعظم آن را مواد نشاستهای تشکیل میدهد. رنگ زرد ذرت به دلیل وجود زئین و آنتیاکسیدان بوده و آنزیمها و فیبر نامحلول آن برای محافظت از روده و پیشگیری از یبوست و بواسیر مفید است.
از نظر طرز تهیه ذرت، این خوراکی معمولا به اشکال متنوعی مثل کنسروی، بخارپز، کبابی و اخیرا ذرت مکزیکی مورد استفاده قرار میگیرد که بهترین نوعآن بخار پز خانگی است. پختن ذرت نه تنها باعث کاهش مواد مغذی آن نمیشود بلکه خاصیت آنتی اکسیدانی آن را نیز افزایش میدهد.
در ذرت خام مواد آنتیاکسیدانی به فیبرهای غیرمحلول متصل شده و غیرفعال هستند، ولی عمل پخت موجب شکستن این اتصال و آزادسازی این ترکیبات مفید میشود. به همین دلیل نوع بخار پز ذرت را انتخاب کنید و کمتر سراغ نوع مکزیکی آن بروید. البته خوردن ذرت کبابی یا همان بلال نیز توصیه میشود، ولی باید توجه داشت که بلالها هنگام کباب شدن نسوزند؛ چرا که با سوختن هر ماده غذایی احتمال سرطانزایی آن افزایش مییابد. بد نیست بدانید که بلال پس ازکباب شدن اگر در آب نمک قرار داده شود مقداری از خاصیت خود را از دست خواهد داد.
حال شاید این سوال مطرح شود، مضرات ذرت مکزیکی چیست؟ در این رابطه باید گفت: اضافه کردن کره، نمک و برخی افزودنیهای دیگر سبب افزایش کالری ذرت مکزیکی میشود. این ترکیب غذایی بسیار پرکالری، چرب، شور و تند بوده و مصرف آن برای بیماران قلبی ـ عروقی و مبتلایان به فشار و چربی خون و افراد دارای اضافه وزن بسیار مضر و خطرناک است. البته اگر این غذا با کمترین میزان نمک تهیه و به جای کره و روغن جامد درصد اندکی به آن روغن مایع اضافه شود میتواند خصوصا در فصول سرد سال که استقبال، افراد به مصرف غذاها و خوراکیهای گرم بیشتر میشود یک تنقل خوب محسوب شود.
برای خرید بذر ذرت ذر انواع مختلف به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.
همچنین از راههای زیر نیز میتوانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:
۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat.shop/
۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:
۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۸۳۳