اسفناج یکی از سبزیهایی است که میتوانید درون یک گلدان و در زیر سایه، رشد و پرورش دهید. اسفناج را میتوان بهراحتی درون یک ظرف و در محیط خانگی و روی طاقچه پنجره پرورش داد، نحوه کاشت اسفناج بسیار آسان است. در این مطلب به بررسی نحوه کاشت بذر اسفناج در گلدان یا در یک ظرف میپردازیم.
رشد و پرورش بذر اسفناج در گلدان
ابتدا بذر اسفناج ها را بهاندازه ۱/۲ اینچ درون یک ظرف بکارید. با توجه به شرایط محیطی بین ۵ تا ۱۴ روز طول میکشد تا این بذر اسفناج ها شروع به جوانهزن کنند. صبر کنید تا هر بذر اسفناج ۲ تا ۳ جوانه زده و سپس این شاخهها را به گلدان اصلی انتقال دهید (این کار را با احتیاط انجام دهید).
انتخاب گلدان
برای پرورش بذر اسفناج در گلدان، باید گلدانی انتخاب کنید که حداقل بین ۶ تا ۸ اینچ عمق داشته باشد. نیاز نیست که از یک گلدان عریض و عمیق استفاده کنید. میتوانید از گلدانهای کوچک استفاده کرده و درون هر گلدان یک بذر اسفناج را پرورش دهید.
فضا و فاصله
بین هر بذر اسفناج ۳ اینچ فاصله بگذارید، اگر میخواهید گیاهی با برگهای بزرگ داشته باشید، بین بذر اسفناج ۵ اینچ فاصله بگذارید. اگر میخواهید در زمان کوتاهی از محصول خود استفاده کنید (چیدن محصول) میتوانید فاصله بین هر بذر اسفناج را به ۲ اینچ تقلیل دهید. ظرفی که درونش اسفناج میکارید را بهصورت مربعی تقسیمبندی کنید و بررسی کنید چند بذر اسفناج را میتوانید درون آن بکارید.
پیشنیازهای پرورش اسفناج درون ظرف
موقعیت
اگر اسفناج را در فصل پاییز پرورش میدهید و در منطقهای معتدل (آب و هوایی) زندگی میکنید، به خاطر کوتاه بودن طول روز و کم بودن شدت نور خورشید، ظرف گیاه را زیر نور آفتاب قرار دهید. در بهار و تابستان، ظرف خود را در مکانی قرار دهید که اندکی سایه به آن برسد، مخصوصاً در هنگام بعدازظهر. در مناطق گرمسیری ظرف اسفناج را در مکانی قرار دهید که بیشترین سایه را دریافت کند.
خاک
برای پرورش بذر اسفناج درون ظرف، باید از خاکی استفاده کنید که سرشار از مواد ارگانیک باشد. ماهیت خاک مورداستفاده باید مشابه خاک رس باشد. از خاکی که حالت کلوخی دارد و از عبور آب جلوگیری میکند، استفاده نکنید. مهمترین فاکتور خاک برای رشد اسفناج وجود خاصیت تخلیه خوب آب است. همچنین PH خاک نیز باید خنثی (۷) باشد.
آب دهی
در هنگام پرورش اسفناج دقت کنید که آب حالت راکد و ایستایی پیدا نکند زیرا این موضوع میتواند منجر به افزایش بیماریهای قارچی درون اسفناج بشود. همچنین از خیس کردن شاخ و برگها پرهیز کنید. خاک را مرطوب کنید اما از خیس کردن آن پرهیز کنید دقت داشته باشید که آب باید بهخوبی تخلیه شود.
دما
بذر اسفناج در دمای ۴۰ فارنهایت (۴ درجه سانتیگراد) به بالا جوانه میزند. بهترین دما برای رشد اسفناج بین ۵۰ تا ۸۰ درجه فارنهایت (۱۰ تا ۲۷ درجه سانتیگراد) است. اکثر ذرات تشکیلدهنده اسفناج میتوانند دمایی بین ۲۰ تا ۹۰ درجه فارنهایت (۶ تا ۳۲ درجه سانتیگراد) را بهراحتی تحمل کنند. اگر دما خیلی زیاد شد نیاز است که برای گیاه خود سایه ایجاد کنید.
نحوه کاشت اسفناج در فضای منزل
اگر در بیرون از منزل خود فضای زیادی در اختیار ندارید، پرورش اسفناج درون منزل و روی طاقچه پنجره یک ایده بسیار عالی است. برای این کار تعدادی گلدان کوچک به عمق ۶ اینچ تهیه کنید و بذر اسفناج ها را درون آنها پرورش دهید. همچنین میتوانید گل و گیاهان دیگری را نیز درون آنها پرورش دهید.
مراقبت از اسفناج
در پرورش اسفناج نیاز به توجه و مراقبت خاصی نیست. آبیاری منظم، بارورسازی و خاک مناسب کلیدیترین موارد برای داشتن یک محصول مناسب است.
بارورسازی
برای پرورش بهداشتی اسفناج سبز، باید از نیتروژن استفاده کنید. در زمان کاشت گیاه میتوانید از بارورسازهای زمانی و یا کودهای کشاورزی و نباتی استفاده کنید. این امر باعث میشود تا مواد مغذی به مقدار کافی در دسترس باشد. تغذیه گیاه با چربی ماهی یا چای خشک در میانه زمان رشد محصول یک روش ارگانیک برای پرورش بهتر گیاهان است. اگر در زمان کاشت بذر اسفناج از بارورسازهای زمانی استفاده نکردهاید، میتوانید در زمان رشد گیاه از بارورسازیهای مایع و در بازه زمانی منظم استفاده کنید.
کوددهی
حتی اگر اسفناج را درون گلدان پرورش میدهید، باید کوددهی را انجام دهید. کود دهی با مواد ارگانیک به حفظ رطوبت خاک کمک میکند.
آفات و بیماریها
اگر در حجم محدود و در یک فضای کوچک به پرورش اسفناج مشغول هستید، زیاد نگران نشوید چون میتوانید بهراحتی بیماری و آفات احتمالی را کنترل کنید. بااینوجود حواس خود را جمع کنید و اگر روی برگ اسفناج حشرات برگخواری مثل کرم مشاهده نمودید، این عوامل ایجاد بیماری را بهسرعت از بین ببرید.
چند نکته برای پرورش اسفناج در مناطق گرمسیر
اگرچه اسفناج برای یک منطقه سرد و خنک مناسب است، اما پرورش آن در مناطق گرمسیری نیز بسیار آسان است. میتوانید در این مناطق اسفناج را بهآسانی دو بار و در ماههای غیر اوج گرما پرورش دهید. برای این کار باید سایه و آب کافی وجود داشته باشد تا دمای خاک خنک و مرطوب نگهداشته شود.
در مناطق گرمسیر، سبزیهایی مثل کاهو و اسفناج سریعاً رشد کرده و دانه میزنند، یکی از نکات بسیار مهمی که در پرورش اسفناج در مناطق گرمسیر باید رعایت شود استفاده از اسفناجهای مقاوم در برابر گرما است که بهآرامی رشد میکنند و بهصورت ناگهانی به مرحله دانه زدن نمیرسند. این نوع اسفناجها در برابر گرما و رطوبت (شرجی) مقاوم هستند.
برداشت محصول
اسفناج بین ۳۷ تا ۵۰ روز پس از جوانه زدن و با توجه به شرایط پرورش و ذرات ذرهبینی موجود در خاک قابلبرداشت است. میتوان برداشت را زمانی انجام داد که گیاه حداقل ۵ تا ۶ برگ داشته باشد و طول هرکدام نیز حداقل ۳ تا ۴ اینچ باشد. ابتدا برگهای بیرونی را برداشت کنید و اجازه دهید برگهای درونی همچنان رشد کنند و یا اینکه تمام گیاه را با چاقو یا قیچی برش دهید، باقیمانده گیاه مجدداً شروع به جوانه زدن خواهد کرد.
هنگامیکه هوا گرم و مرطوب میشود گیاه دارای یک ساقه عمودی میشود و میتوانید گلهای کوچک سبز یا زردرنگ را روی آن مشاهده کنید. نتیجه این است که شاخ و برگ روی گیاه ضخیمتر شده و مزهاش را نیز تغییر میدهد (تلختر میشود)؛ بنابراین برای داشتن یک مزه بهتر توصیه میشود قبل از تشکیل گل عمل برداشت محصول صورت پذیرد.
برای خرید بذر اسفناج و سایر سبزی جات به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.
همچنین از راههای زیر نیز میتوانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:
۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat_shop/
https://www.instagram.com/zerafat.shop
۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:
۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۹۳۳